FOLLOWERS

Friday, 21 December 2012

Keikhlasan pasangannya keyakinan.

Assalamualaikum..
Bismillahirrahmanirrahim..
Firstly,i wanna say thankyou to you sebab rajin singgah blog saya 
ni and because anda sedang membaca entry saya ni..thanks so much ! 
second,saya berharap anda dalam keadaan sihat and baik baik saja, 
tak perlu tension tension.hehee,and lastly..saya harap,anda pembaca 
yang berhemah and berfikiran positif, you can judge me 
with my identity here,but you can't judge my heart.isn't?yes!
'Just Allah know everything in my heart!Dia  tahu segala galanya ! 
Sampai ke dasar hati Dia tahu,haa..betapa Allah Maha Berkuasa,
don't play play ! Yaaa,saya nak story serba sedikit tentang ''KEIKHLASAN''.
Wahh,dalam kebosanan tengahari ni tetiba jari jemari saya ni nak 
sumbang tenaga untuk menaip,
selalunya ''malas'' nak menaip pepanjang.kalau ada pun nak taip pepanjang,kenalah ada ''mood'',isn't?yes,that's right ! okey, saya nak story about ''keikhlasan''.

Hurmm, kita nak buat sesuatu mesti lah kena ikhlas kan?
baru hasilnya membuatkan kita puas hati.betul tak?
contohnya kita masak,kita masak tu dengan keikhlasan,
cuba bayangkan or pratikkan then rasa apa perasaan korang if korang masak dengan sepenuh hati,dengan keikhlasan,dengan ketekunan dan kesabaran,
then bila korang hidangkan kepada family korang or ''whoever'' dorang makan dengan berselera,sekali dengan pujian kat korang,Subhanallah..rasa bersyukur sangat kan ! 
pernah dengar satu hadis tak..
''Setiap pekerjaan bergantung pada niat''.haaa,
so..if kita nak buat sesuatu,niatkan dengan seikhlas hati,
buat dengan seikhlas hati,dan inshaAllah hasilnya akan membuahkan rasa syukur yang tak terhingga kepada-Nya,macam contoh tadi,korang masak..
dah masak dorang makan,dah makan dapat pujian lagi,but ingat,
dah dipuji,jangan riak..if dah hampir timbul rasa macam tu,
zikir taubat dalam hati sebanyak yang boleh sampai fitrah hati tu membaik,
sambung balik,haaa.. bila dorang dah makan dengan berselera,
korang rasa masakan korang tu diterima dan hargai,betul tak?
alhamdulillah tak terhingga ! ini fakta !
korang pun akan dapat balasan yang setimpal dengan niat yang ikhlas,jadi..
kalau nak buat sesuatu yang baik,ikhlaskanlah hati..
jangan kerana terpaksa,kerana terpaksa itu cuma satu langkah bagi permulaan yang kurang dengan keyakinan, contohnya..seorang perempuan baru nak start pakai tudung,
mula mula dia taknak pakai,tapi memandangkan aurat tu perlu ditutup,
and dia merasakan,kalau dia tak paksa diri buat macam tu,
sampai bila pun tak jadi,itu bukan ikhlas namanya,keikhlasan adalah bersama keyakinan !
macam kita juga kan,cuba nak jadi hamba-Nya yang redha,kena ikhlas kan?
kalau tak ikhlas bukannya redha,kalau kita redha kita yakin itu ketentuan Allah,takdir Allah.see  ! keyakinan tu perlu ada.kalau kita tak yakin dengan ketentuan
Allah macam mana kita nak kata yang kita ni redha.sama juga if kita nak bina kepercayaan kat orang,kalau tak yakin tak akan percaya punya,tapi sesetengah orang,including me!
bukan tak nak percayakan orang 100% tapi berhati hati,''Mencegah sebelum Merawat''.Dah mencegah,kemudian kita serahkan semuanya pada Allah,kalau sesuatu yang tidak baik terjadi,sekurang kurangnya kita dah cuba mencegah..Tawakkal Tu Alallah ! ''percaya pada Qada' dan Qadar'' ! (Rukun Iman yang ke-6)

p/s : So, if kita nak buat suatu benda yang baik perlulah ada keikhlasan dan keyakinan.
        Dan berhati hati dalam merangka sesuatu perkara,cuba teknik ni "MENCEGAH sebelum MERAWAT'' !
        selebihnya kita serahkan pada-Nya.Takdir Allah tak siapa pun tahu.

Yang baik datangnya dari Allah SWT,
Dan yang buruk dari diri saya sendiri,
Maaf jika ada salah silap,
yang jelas atau tidak jelas.

anda berhak menegur,semua berhak bersuara,berhak menyuarakan pendapat,
jika ada salah saya harap tegur yaa :)

Wallahualam

No comments:

jerit sini