FOLLOWERS

Thursday, 20 December 2012

everything have HIKMAH !



Assalamualaikum, 
Bismillahirrahmanirrahim..

 aku isan biasa,insan yang lemah,selalu ditimpa ujian dari-Nya,bukan aku sorang saje,tapi semua orang!!..namun aku tahu,di akhir ujian itu ada kebaikan and kebahagiaan..dengan ujianlah Allah bagi kematangan..Allah Maha Berkuasa,Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik buat hamba-Nya..Allah sentiasa memberikan takdir yang terbaik buat hamba-Nya..Allah sentiasa memberikan takdir yang terbaik buat hamba-Nya agar sentiasa kita mengingati-Nya..Fitrah manusia ditimpa masalah dan masalah yang paling besar adalah godaan syaitan!kadang kadang kita kalah dengan godaan syaitan,kadang kadang kita lupa diri..namun Allah tetap akan menyedarkan dan mengingatkan kita..tak diberi-Nya ujian diluar batas kemampuan kita kan..kita sebagai hamba wajib ada sifat kehambaan iaitu memohon kepada Allah SWT supaya membantu kita menguruskan fitrah..fitrah hati kita,DIA yang mencipta hati kita,DIA maha berkuasa atas segala galanya..Hanya kepada-Nya tempat kita mengadu dan meminta pertolongan..hanya DIA yang berkuasa atas segalanya..bak kata pepatah''Orang yang redha adalah orang yang ikhlas menerima Qada dan Qadar Allah''..tidakkah kita menyedari ,setiap yang berlaku di dunia ini adalah ketentuan Allah dan setiap yang berlaku ada hikmahnya..sakit juga ada kenikmatan dan berita gembiranya..kerana sakit adalah penghapus dosa kecil..subhanallah ! Jadi,jangan mengeluh apabila sakit ,sebaliknya usaha untuk menyembuhkan sakit,jangan jadi macam aku yang malas nak makan ubat ni...tapi still try to protect my body..even badan aku tak sekuat dulu lagi..hmm..*melencong -,- ..ape pun ,kita sebagai hamba-Nya,just persiapkan diri untuk ''resurrection day''(hari pembalasan)nanti..siapa tak takut mati..masyaAllah..sakitnya mati itu teramatlah sakit..Hanya Allah yang tahu sakitnya macam mana rasa..tak dapat nak digambarkan rasanya..cuba korang bayangkan,okeyy..kita jatuh sikit pun dah sakit..tapi sakitnya hanya sikit..hanya pada bahagian anggota yang terkena...bayangkan pulak,kita mati nanti..sakitnya pada seluruh anggota..masa malaikat izrail cabut nyawa kita,ditarik roh kita ..Allahurabbi..sakitnya mati!!jadi,cubalah kita untuk berubah..kita ni dah terlalu banyak lupakan Allah...ramai yang tak betul betul taat pada Allah Pencipta kita,termasuklah aku..Allahurabbi :'( but,i'll try to make my heart firm toward Your Religion Oh Allah..minta pada Allah..jom letakkan jiwa and hati dengan prinsip yang teguh dengan nama ALLAH dan agama tercinta kita ni..AD DINUL HUSNUL KHULUQ..''Agama itu Keindahan Budi Pekerti''..even budi pekerti aku ni tidak terlalu perfect,tapi aku cuba untuk menjadi yang lebih baik..ehh melencong lagi-,-heh..berbalik pada cerita asal..setiap yang berlaku ada hikmahnya..Manusiamerancang dengan cita cita,Allah merancang denagn CINTA ! Subhanallah !!Cuba kita jadi hamba-Nya yang sentiasa sabar,redha dan ikhlas..kerana itulah sifat hamba-Nya yang beriman pada Qada' dan Qadar Allah..berbaik sangka pada Allah..syukran.
Jazakumullah kheyr kathir. InshaAllah :)

 Wallahualam


No comments:

jerit sini