FOLLOWERS

Thursday, 26 January 2012

♡ dugaan hidup ♡

ASSALAMUALAIKUM ......

Bismillahirrahmanirrahim ......
Hey hey hoy readers sekalian . anda semua sihat ? ahaa , saye tahu anda sihat .
Kalau tak sihat dah tentu anda duduk dalam ruma and rehat sepenuhnye without do anything right ?
Saye tahu anda akan jawab * yes , u are right . ahahaaa .
merapu siket . boring . nasib lah today i got idea to make story for this new entry .
ahaaa , entry kali nih berdasarkan tajuk yang diberi kat atas nun . nampok dok ? kalau mu dok nampok , pendek umor lah tu . haa , nampak kan .

okay , cerita d'mulai yaa .

Setiap manusia yang hidup di muka bumi Allah ni , tak kira lah agame islam ke , hindu ke , cina kee ,
semua akan di uji oleh Allah S.W.T .
pernah ke hidop korang sentiasa HAPPY without any problem ?
Tak pernah kan . Kalau ade yang cakap pernah tu . *Nampak benor menipunyee .
ahaa , Allah menguji kitaa bukan sebab DIA nak biarkan hidop kitaa menderita , sebaliknya DIA nak menguji kecekalan kitaa , dengan ujian yang DIA bagi kat kitaa , di situ DIA menguji kitaa , bukan untuk biarkan hidop kita menderita . tapi untuk mematangkan pemikiran kita .
itulah cara Allah mematangkan pemikiran manusia . Dengan menguji umatnya
sebenarnye orang yang matang adalah orang yang tak pernah lari darii masalah , malah cuba untuk menyelesaikannya . 
jika seseorang tu pandai menyelesaikan masalah , maka diaa seorang yang betol betol matang .
memang dugaan hidup jugak Allah kurniakan bermacam jenis manusia . 
Tapi disebalik seribu rahsianya , ade hikmah di sebalik semua tu .
Saye jugak ade pernah terfikir . kenape Allah selalu uji saye dengan bermacam masalah .
dan saye dapat jawapannya .
Allah sedang menguji kecekalanku , keimananku dan tahap 
kesabaranku !
pernah dengar tak satu puitus yang berbunyi macam yg kat bawah ni .
Kadangkala Allah sembunyikan matahari drpd kita dgn petir , Dan kita tertanya tanya , kemane hilangnye sinar itu , Rupa-rupanya Allah ingin berikan kita pelangi yang sangat indah . 

jadi ingatlah wahai umat islam di dunia , jangan kita cepat menyerah kalah . 

Setiap ape yang berlaku di dunia ini , ade hikmahnye .
Semuanya Allah dah aturkan . Segalanya Allah yang tentukan .
Kita hanye mampu usaha dan Percaya Pada QADA' & QADAR sebagaimana yang dinyatakan dalam RUKUN IMAN yang ke-6 .


Sekian , Wassalam ♡

Saturday, 7 January 2012

TUTORIAL UNTOK HIDDEN SHOUTBOX

Assalamualaikum...
Bismillahirrahmanirrahim . 

Ade sorang  adek comel ni tatau cara nak sembunyikan shoutbox , katenye dah cube buat tapi tak mau mau jugak . Okey. jangan risau adek . Sebelum tu ambe mintak maap lah , 
sebab ambe tatau nak explain cemane.
step tutorial nih . 
So kalau korang nak tau  MEH KLIK SINI
sekian , Wassalam

jerit sini