FOLLOWERS

Friday, 21 December 2012

Keikhlasan pasangannya keyakinan.

Assalamualaikum..
Bismillahirrahmanirrahim..
Firstly,i wanna say thankyou to you sebab rajin singgah blog saya 
ni and because anda sedang membaca entry saya ni..thanks so much ! 
second,saya berharap anda dalam keadaan sihat and baik baik saja, 
tak perlu tension tension.hehee,and lastly..saya harap,anda pembaca 
yang berhemah and berfikiran positif, you can judge me 
with my identity here,but you can't judge my heart.isn't?yes!
'Just Allah know everything in my heart!Dia  tahu segala galanya ! 
Sampai ke dasar hati Dia tahu,haa..betapa Allah Maha Berkuasa,
don't play play ! Yaaa,saya nak story serba sedikit tentang ''KEIKHLASAN''.
Wahh,dalam kebosanan tengahari ni tetiba jari jemari saya ni nak 
sumbang tenaga untuk menaip,
selalunya ''malas'' nak menaip pepanjang.kalau ada pun nak taip pepanjang,kenalah ada ''mood'',isn't?yes,that's right ! okey, saya nak story about ''keikhlasan''.

Hurmm, kita nak buat sesuatu mesti lah kena ikhlas kan?
baru hasilnya membuatkan kita puas hati.betul tak?
contohnya kita masak,kita masak tu dengan keikhlasan,
cuba bayangkan or pratikkan then rasa apa perasaan korang if korang masak dengan sepenuh hati,dengan keikhlasan,dengan ketekunan dan kesabaran,
then bila korang hidangkan kepada family korang or ''whoever'' dorang makan dengan berselera,sekali dengan pujian kat korang,Subhanallah..rasa bersyukur sangat kan ! 
pernah dengar satu hadis tak..
''Setiap pekerjaan bergantung pada niat''.haaa,
so..if kita nak buat sesuatu,niatkan dengan seikhlas hati,
buat dengan seikhlas hati,dan inshaAllah hasilnya akan membuahkan rasa syukur yang tak terhingga kepada-Nya,macam contoh tadi,korang masak..
dah masak dorang makan,dah makan dapat pujian lagi,but ingat,
dah dipuji,jangan riak..if dah hampir timbul rasa macam tu,
zikir taubat dalam hati sebanyak yang boleh sampai fitrah hati tu membaik,
sambung balik,haaa.. bila dorang dah makan dengan berselera,
korang rasa masakan korang tu diterima dan hargai,betul tak?
alhamdulillah tak terhingga ! ini fakta !
korang pun akan dapat balasan yang setimpal dengan niat yang ikhlas,jadi..
kalau nak buat sesuatu yang baik,ikhlaskanlah hati..
jangan kerana terpaksa,kerana terpaksa itu cuma satu langkah bagi permulaan yang kurang dengan keyakinan, contohnya..seorang perempuan baru nak start pakai tudung,
mula mula dia taknak pakai,tapi memandangkan aurat tu perlu ditutup,
and dia merasakan,kalau dia tak paksa diri buat macam tu,
sampai bila pun tak jadi,itu bukan ikhlas namanya,keikhlasan adalah bersama keyakinan !
macam kita juga kan,cuba nak jadi hamba-Nya yang redha,kena ikhlas kan?
kalau tak ikhlas bukannya redha,kalau kita redha kita yakin itu ketentuan Allah,takdir Allah.see  ! keyakinan tu perlu ada.kalau kita tak yakin dengan ketentuan
Allah macam mana kita nak kata yang kita ni redha.sama juga if kita nak bina kepercayaan kat orang,kalau tak yakin tak akan percaya punya,tapi sesetengah orang,including me!
bukan tak nak percayakan orang 100% tapi berhati hati,''Mencegah sebelum Merawat''.Dah mencegah,kemudian kita serahkan semuanya pada Allah,kalau sesuatu yang tidak baik terjadi,sekurang kurangnya kita dah cuba mencegah..Tawakkal Tu Alallah ! ''percaya pada Qada' dan Qadar'' ! (Rukun Iman yang ke-6)

p/s : So, if kita nak buat suatu benda yang baik perlulah ada keikhlasan dan keyakinan.
        Dan berhati hati dalam merangka sesuatu perkara,cuba teknik ni "MENCEGAH sebelum MERAWAT'' !
        selebihnya kita serahkan pada-Nya.Takdir Allah tak siapa pun tahu.

Yang baik datangnya dari Allah SWT,
Dan yang buruk dari diri saya sendiri,
Maaf jika ada salah silap,
yang jelas atau tidak jelas.

anda berhak menegur,semua berhak bersuara,berhak menyuarakan pendapat,
jika ada salah saya harap tegur yaa :)

Wallahualam

Thursday, 20 December 2012

everything have HIKMAH !



Assalamualaikum, 
Bismillahirrahmanirrahim..

 aku isan biasa,insan yang lemah,selalu ditimpa ujian dari-Nya,bukan aku sorang saje,tapi semua orang!!..namun aku tahu,di akhir ujian itu ada kebaikan and kebahagiaan..dengan ujianlah Allah bagi kematangan..Allah Maha Berkuasa,Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik buat hamba-Nya..Allah sentiasa memberikan takdir yang terbaik buat hamba-Nya..Allah sentiasa memberikan takdir yang terbaik buat hamba-Nya agar sentiasa kita mengingati-Nya..Fitrah manusia ditimpa masalah dan masalah yang paling besar adalah godaan syaitan!kadang kadang kita kalah dengan godaan syaitan,kadang kadang kita lupa diri..namun Allah tetap akan menyedarkan dan mengingatkan kita..tak diberi-Nya ujian diluar batas kemampuan kita kan..kita sebagai hamba wajib ada sifat kehambaan iaitu memohon kepada Allah SWT supaya membantu kita menguruskan fitrah..fitrah hati kita,DIA yang mencipta hati kita,DIA maha berkuasa atas segala galanya..Hanya kepada-Nya tempat kita mengadu dan meminta pertolongan..hanya DIA yang berkuasa atas segalanya..bak kata pepatah''Orang yang redha adalah orang yang ikhlas menerima Qada dan Qadar Allah''..tidakkah kita menyedari ,setiap yang berlaku di dunia ini adalah ketentuan Allah dan setiap yang berlaku ada hikmahnya..sakit juga ada kenikmatan dan berita gembiranya..kerana sakit adalah penghapus dosa kecil..subhanallah ! Jadi,jangan mengeluh apabila sakit ,sebaliknya usaha untuk menyembuhkan sakit,jangan jadi macam aku yang malas nak makan ubat ni...tapi still try to protect my body..even badan aku tak sekuat dulu lagi..hmm..*melencong -,- ..ape pun ,kita sebagai hamba-Nya,just persiapkan diri untuk ''resurrection day''(hari pembalasan)nanti..siapa tak takut mati..masyaAllah..sakitnya mati itu teramatlah sakit..Hanya Allah yang tahu sakitnya macam mana rasa..tak dapat nak digambarkan rasanya..cuba korang bayangkan,okeyy..kita jatuh sikit pun dah sakit..tapi sakitnya hanya sikit..hanya pada bahagian anggota yang terkena...bayangkan pulak,kita mati nanti..sakitnya pada seluruh anggota..masa malaikat izrail cabut nyawa kita,ditarik roh kita ..Allahurabbi..sakitnya mati!!jadi,cubalah kita untuk berubah..kita ni dah terlalu banyak lupakan Allah...ramai yang tak betul betul taat pada Allah Pencipta kita,termasuklah aku..Allahurabbi :'( but,i'll try to make my heart firm toward Your Religion Oh Allah..minta pada Allah..jom letakkan jiwa and hati dengan prinsip yang teguh dengan nama ALLAH dan agama tercinta kita ni..AD DINUL HUSNUL KHULUQ..''Agama itu Keindahan Budi Pekerti''..even budi pekerti aku ni tidak terlalu perfect,tapi aku cuba untuk menjadi yang lebih baik..ehh melencong lagi-,-heh..berbalik pada cerita asal..setiap yang berlaku ada hikmahnya..Manusiamerancang dengan cita cita,Allah merancang denagn CINTA ! Subhanallah !!Cuba kita jadi hamba-Nya yang sentiasa sabar,redha dan ikhlas..kerana itulah sifat hamba-Nya yang beriman pada Qada' dan Qadar Allah..berbaik sangka pada Allah..syukran.
Jazakumullah kheyr kathir. InshaAllah :)

 Wallahualam


 ♥ Dear Future Husband,
I will cook.
I will clean.
 I will shop.
 I will be the best wife, ever,
 in sha Allah. I will dress up for you.
 I will maintain my appearance for you.
 I will make sure to be the best wife I can be,
 in sha Allah. I will have children with you &
 I will raise them to be the best they can be.
 I will be the best mother, in sha Allah.
 All this -- as long as you promise me one thing....
 ♥ Help me, accompany me in getting to Jannah ♥

Saturday, 17 March 2012

Allah yg menentukan segalanya

ASSALAMUALAIKUM ...

سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 
Sebelum bace entry kalini , kalau tak keberatan dan jika sayangkan Nabi kita , marilah kita sama sama kita beselawat sebanyak 3 kali kepada Rasul Junjungan kita . Muhammad S.A.W .

Okey sudah ? If sudah boleh sambung baca ,
hari ni ambe banyak baca statement pasal CINTA !
Wahh, macam macam lah ,
Banyak sangat, and ada terbaca satu post kat Facebook 
tentang soal jawab berkenaan JODOH .
Dan dinyatakan JAWAPAN yang SESUAI jika ditanya soal JODOH.

The simple answer. 
Very simple!

A : Bila nak kahwin, nape lambat kahwin ?
B : Kerana Allah tahu masa yg terbaik untukku
A : Dah berpunya ?
B : Ya! Kerana setiap orang dah ditetapkan jodoh masing masing 
A : Siapa ?
B : Nanti Allah akan perkenalkan kepadaku
A : Bila ?
B : Bila kami dah bersedia untuk dipertemukan , Insyaallah .
Jemput datang ke walimatul urus nanti .

'' SEMUA YG BERLAKU ATAS MUKA BUMI ALLAH INI TELAH PUN DITAKDIRKAN ''
SAMPAI SAATNYA NANTI ALLAH PASTI AKAN MEMBONGKARKANNYA 

 WALLAHUALAM 

Thursday, 26 January 2012

♡ dugaan hidup ♡

ASSALAMUALAIKUM ......

Bismillahirrahmanirrahim ......
Hey hey hoy readers sekalian . anda semua sihat ? ahaa , saye tahu anda sihat .
Kalau tak sihat dah tentu anda duduk dalam ruma and rehat sepenuhnye without do anything right ?
Saye tahu anda akan jawab * yes , u are right . ahahaaa .
merapu siket . boring . nasib lah today i got idea to make story for this new entry .
ahaaa , entry kali nih berdasarkan tajuk yang diberi kat atas nun . nampok dok ? kalau mu dok nampok , pendek umor lah tu . haa , nampak kan .

okay , cerita d'mulai yaa .

Setiap manusia yang hidup di muka bumi Allah ni , tak kira lah agame islam ke , hindu ke , cina kee ,
semua akan di uji oleh Allah S.W.T .
pernah ke hidop korang sentiasa HAPPY without any problem ?
Tak pernah kan . Kalau ade yang cakap pernah tu . *Nampak benor menipunyee .
ahaa , Allah menguji kitaa bukan sebab DIA nak biarkan hidop kitaa menderita , sebaliknya DIA nak menguji kecekalan kitaa , dengan ujian yang DIA bagi kat kitaa , di situ DIA menguji kitaa , bukan untuk biarkan hidop kita menderita . tapi untuk mematangkan pemikiran kita .
itulah cara Allah mematangkan pemikiran manusia . Dengan menguji umatnya
sebenarnye orang yang matang adalah orang yang tak pernah lari darii masalah , malah cuba untuk menyelesaikannya . 
jika seseorang tu pandai menyelesaikan masalah , maka diaa seorang yang betol betol matang .
memang dugaan hidup jugak Allah kurniakan bermacam jenis manusia . 
Tapi disebalik seribu rahsianya , ade hikmah di sebalik semua tu .
Saye jugak ade pernah terfikir . kenape Allah selalu uji saye dengan bermacam masalah .
dan saye dapat jawapannya .
Allah sedang menguji kecekalanku , keimananku dan tahap 
kesabaranku !
pernah dengar tak satu puitus yang berbunyi macam yg kat bawah ni .
Kadangkala Allah sembunyikan matahari drpd kita dgn petir , Dan kita tertanya tanya , kemane hilangnye sinar itu , Rupa-rupanya Allah ingin berikan kita pelangi yang sangat indah . 

jadi ingatlah wahai umat islam di dunia , jangan kita cepat menyerah kalah . 

Setiap ape yang berlaku di dunia ini , ade hikmahnye .
Semuanya Allah dah aturkan . Segalanya Allah yang tentukan .
Kita hanye mampu usaha dan Percaya Pada QADA' & QADAR sebagaimana yang dinyatakan dalam RUKUN IMAN yang ke-6 .


Sekian , Wassalam ♡

Saturday, 7 January 2012

TUTORIAL UNTOK HIDDEN SHOUTBOX

Assalamualaikum...
Bismillahirrahmanirrahim . 

Ade sorang  adek comel ni tatau cara nak sembunyikan shoutbox , katenye dah cube buat tapi tak mau mau jugak . Okey. jangan risau adek . Sebelum tu ambe mintak maap lah , 
sebab ambe tatau nak explain cemane.
step tutorial nih . 
So kalau korang nak tau  MEH KLIK SINI
sekian , Wassalam

jerit sini